Pozytywny wpływ HERBATY na zdrowie
HerbataJeden z najpopularniejszych napojów na świecie. W rankingach spożycia deklasuj, kawę, piwo, wino oraz inne napoje. Badania naukowe coraz częściej dowodzą, że napój ten może aktywnie wspomagać nasze zdrowie.
Japończycy i Chińczycy już od zamierzchłych czasów upatrywali w herbacie recepty na długie i zdrowe życie.
RÓŻNE KOLORYJednym z ważniejszych etapów podczas produkcji herbaty jest proces fermentacji surowca, który decyduje o barwie i smaku i właściwościach odżywczych gotowego naparu. Od stopnia fermentacji zależy głównie to, z jakim gatunkiem herbaty handlowej mamy do czynienia. I tak: z niefermentowanych liści herbacianych otrzymuje się herbatę zieloną lekko fermentowanych - czerwoną, natomiast z liści poddanych pełnej fermentacji produkuje się najbardziej popularną - herbatę czarną, która stanowi prawie 80% w rynku sprzedaży wszystkich herbat. Ten rodzaj napoju jest szczególnie chętnie spożywany w Anglii, Rosji oraz Ameryce Północnej. Czarna herbata również dominuje w Polsce. W ofercie można spotkać się z herbatą białą produkowaną z liści poddawanych jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Są one głównie produkowane w Chinach i na Sri Lance.
Z KORZYŚCIĄ DLA ZDROWIAHerbata posiada cenne walory prozdrowotne, głównie za sprawą zawartych w niej związków polifenolowych, które m.in. skutecznie hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesny proces starzenia się oraz powstawanie wielu ciężkich chorób, w tym najbardziej niebezpiecznych nowotworów.
Wiele badań wskazuje, że u osób systematycznie pijących herbatę dochodzi do zmniejszenia poziomu cholesterolu całkowitego i jego niebezpiecznych frakcji LDL (tzw. “zły” cholesterol), co może w znaczny sposób redukować ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Polifenole zawarte w herbacie hamują proces wchłaniania się cholesterolu w jelicie, a także przeciwdziałają odkładaniu się blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych.
Herbata zielona zmniejsza degradację witaminy C w organizmie, działają przeciwzapalnie i przeciw bakteryjnie. Zwiększa skuteczności obronne przeciwko bakteriom powodującym powstawanie wrzodów.
Hamuje również rakotwórcze działanie nitrozoamn i związków powszechnie występujących w diecie, które zaliczane są do największych trucizn pochodzenia mikrobiologicznego.
Herbata zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc i innych chorób wynikających z palenia papierosów. Dowodem na to może być Japonia. W tym kraju liczba kobiet palących papierosy jest prawie dwukrotnie większa niż w USA. Również ilość wypalanych przez Japonki papierosów jest znacznie większa niż Amerykanek, a mimo to chorują na raka płuc o połowę rzadziej niż mieszkanki USA.
DLACZEGO ZIELONA HERBATA?Zielona herbata zawiera najcenniejszą grupę polifenoli zwaną katechinami. Jedna z nich o skrótowej nazwie EGCG posiada nadzwyczajne umiejętności walki z wolnymi rodnikami. Te niezwykle agresywne cząstki powstają w złożonym procesie metabolizmu nie tylko przyspieszają proces starzenia się organizmu, ale także biorą czynny udział w powstawaniu 100-u chorobach w tym najbardziej niebezpiecznych nowotworów. W Obecności EGCG wolnorodnikowe związki działające w organizmie są kilkaset razy szybciej unieszkodliwanie niż w obecności witaminy E.
Z punktu widzenia zdrowotnego najbardziej korzystna jest herbata zielona, najmniej czarna. Herbata czarna może jednak okazać się bardzo pożądana przy dolegliwościach gastrycznych(układ pokarmowy).
Zawartość prozdrowotnych katechin uzależniona jest nie tylko od stopnia fermentacji surowca, ale także od jego jakości oraz wieku zrywanych liści. Najwięcej cennych związków zawierają krzewy herbaciane uprawiane na plantacjach o dużym nasłonecznieniu i małym zanieczyszczeniu, stąd najlepsze gatunki herbaty pochodzą z plantacji zlokalizowanych w czystym deszczowym klimacie wysokich górskich stoków. I najlepiej, gdy podczas zbiorów zrywane są pierwsze, młode listki.
JAK PRZYGOTOWAĆ HERBATĘ?Uprawy, zbiory i sposób produkcji herbaty mają znaczący wpływ na jej wartość odżywczą, ale - jak się okazuje to nie wszystko, by móc w pełni wykorzystać drzemiącą w niej moc. Istotne jest również, to jak obchodzimy się z herbatą po jej zakupie.
Ważne jest, by produkt był starannie przechowywany w szczelnym suchym opakowaniu, gdyż łatwo chłonie zapachy i wilgoć tracąc cenne walory smakowo - zapachowe i odżywcze. Herbata musi też być odpowiednio parzona. Liście należy zalewać gorącą wodą ( nie wrzątkiem), wykorzystując do tego podgrzany uprzednio ceramiczny lub szklany czajniczek. Woda powinna być świeża, czysta i miękka. Najwyższe stężenie cennych składników notuje się w herbacie parzonej około 10 minut (najlepsze walory prozdrowotne.) Analogicznie mniejsze, gdy czas przygotowania naparu jest krótszy.
Najlepszy czas parzenia herbaty od 5 do 10 minut.
HERBATA KONTRA KAWAJeden i drugi napój wykazuje właściwości pobudzające, a to głównie za sprawą obecnej w nich kofeiny. Kofeina oraz powstające z niej inne, aktywne związki (jej pochodne: teofilina i teobromina silnie pobudzają ośrodkowy układ nerwowy, usuwają oznaki zmęczenia, ułatwiają procesy myślowe, poprawiają nastrój, zwiększają aktywność mięśnia sercowego, zwiększają ukrwienie mózgu i mięśni szkieletowych. Nic więc dziwnego, że oba napoje wspomagają kondycję psychofizyczną podczas różnego rodzaju prac. Jednak herbata nie działa aż tak aktywnie jak kawa, pomimo tego, że zawarta w niej ilość kofeiny wcale nie jest mała. Szklanka gotowego naparu zawiera około 50-60 mg kofeiny jednak związek ten występuje w złożonym kompleksie z innymi aktywnymi związkami (grabnikami i kwasami organicznymi ), przez co jest znaczenie wolniej uwalniany i wchłaniany przez organizm. W przypadku kawy kofeina występuje w stanie wolnym w związku, z czym działa zdecydowanie szybciej i pobudza organizm niemal natychmiastowo. Herbata co prawda takich właściwości nie ma, ale uwaga! Jeżeli wypijamy 2-3 herbaty z rzędu dostarczamy duże dawki wolno uwalniającej się kofeiny, która może zapewnić pobudzenia na wiele godzin. Herbaciana uczta późnym wieczorem może się więc zakończyć bezsennością.
CO JESZCZE W HERBACIEZawiera dużo witamin i minerałów. Ale niestety w niewielkich ilościach w związku, z czym trudno uznać ją za znaczące źródło tych mikro składników. Stosunkowo najwięcej jest niacyny (witamina PP) pozytywnie wpływającej na pracę mózgu i układu nerwowego oraz syntezę hormonów płciowych. Jedna szklanka herbacianego naparu pokrywa 5 % dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W grupie związków mineralnych można wyszczególnić potas oraz fluor ( 10% dziennego zapotrzebowania.)
Mając na uwadze szereg korzyści, jakie wnosi picie herbaty, napój ten można bez wątpienia uznać za bardzo korzystny składnik naszej codziennej diety. Na szczególną uwagę zasługuje herbata zielona, która jednak ze względu na swój specyficzny smak nie każdemu przypada do gustu. Ci, którzy szukają w herbacie nie tylko walorów zdrowotnych, ale także przyjemności z jej picia, mogą z powodzeniem korzystać z szerokiej gamy herbat aromatyzowanych o rozmiarach tych odcieniach smakowych, które zaspokajają nawet najbardziej wysublimowane gusta. Dla osób niemających możliwości picia zielonej herbaty lub po prostu dla tych, którzy jej nie lubią, a chcących czerpać z niej prozdrowotne korzyści, idealnym rozwiązaniem jest wysokoskoncentrowany ekstrakt zielonej herbaty w kapsułkach.
źródło: meskiswiat.info/blog/?p=16