Forum kulturystyczne. Dieta, siłownia, zdrowie, porady

Forum otwarte dla każdego


#1 2008-11-15 14:49:53

kulturysta_08

częsty bywalec

Zarejestrowany: 2008-11-15
Posty: 22
Punktów :   

Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Zawarte są tu ważne wiadomości na temat białek, tłuszczów i węglowodanów w codziennym żywieniu.

Wydaje się, że każdy człowiek w pewnym momencie stosuje dietę, aby poprawić swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie. Niemalże co tydzień pojawiają się nowe, rewolucyjne sposoby na zrzucenie wagi. Istnieją różne diety Kwaśniewskiego, kopenhaska, , kapuściana , atkinsa itd. Wszystkie utrzymują, że najskuteczniej likwidują tłuszcz. Jednak teorie te są zbudowane na sprzecznych faktach.

Niektóre diety zalecają dużo białka, dużo tłuszczu a inna dużo węglowodanów, mało tłuszczu. Nic dziwnego, że tak wiele osób ma zamęt w głowie i nie wie jak kontrolować swoją wagę. Okazuje się że żadna z tych diet nie działa w długim okresie .Powoduje krótkotrwałą utratę wagi, ale nie zapewnia utrzymania stałej, stabilnej wagi. Kiedy kończysz dietę, twoje ciało zwiększa aktywność enzymu magazynującego tłuszcz zwanego lipazą lipoproteinową. Dieta obniża też tempo metabolizmu, przy okazji zdolność ciała do spalania tłuszczu. Ludzie korzystający z tych diet zazwyczaj odzyskają większość lub całość tego, co stracili i i wpadamy w syndrom jo-jo. Kluczem otwierającym drzwi do długookresowej, dające się kontrolować i utrzymać, utraty wagi jest sporządzane wyczerpującego schematu odżywienia. Diety nie działają, ponieważ są krótkookresowymi rozwiązaniami długookresowych problemów. Jedzenie jest paliwem dla ciała i trzeba nauczyć się przyśpieszać metabolizm jednocześnie utrzymując stabilny poziom insuliny Odżywianie powinno być częścią życia a jedynym sposobem na długookresowy sukces jest zrozumienie odpowiednich zagadnień i stosowanie ich na co dzień, zgodnie z wymaganiami organizmu.

Najpierw trzeba sobie uświadomić że nie ma jednego najlepszego schematu żywienia. Każdy człowiek jest inny i różni się metabolizmem, wrażliwością i działaniem insuliny, co powoduje odmienne reakcje na sposób przetwarzania pokarmów w organizmie. Dlatego każdy musi dostosować ilość spożywanych kalorii jak i rozkład środków odżywczych skali makro (węglowodany, białka, tłuszcze), w zależności od reakcji organizmu na te czynniki. Istnieją jednak ogólne reguły które należy stosować i o których nie należy zapominać opracowując własny program żywienia, bo jak w pełni opanujecie te zasady, reszta to tylko szlifowanie.
Jeżeli chcesz stracić na wadze, możesz spodziewać się, że zgubisz jeden, dwa kilogramy przez dwa tygodnie. Ludzie tracący więcej spalają swoją tkankę mięśniową. Efekt rykoszetu w końcu spowoduje, że waga powróci do pierwotnego poziomu tak szybko, jak została zrzucona, a często nawet może wzrosnąć. W wielu dietach nawet do 45% deficytu energetycznego pokrywane jest za pomocą spalania tkanki mięśniowej, której strata może stanowić nawet kilogram w ciągu dwóch tygodni. Tkanka mięśniowa przyśpiesza metabolizm, w zamian za to zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Kiedy ją tracimy, ciało spowalnia , by zachować energię i okłada tłuszcz- długookresowe źródło paliwa. Ponieważ każdy kilogram tkanki mięśniowej przyśpiesza tempo metabolizmu o 60 do 100 kalorii dziennie, należy dołożyć wszelkich starań, by zatrzymać masę mięśniową. Program odżywienia powinien zawsze być poparty odpowiednim treningiem i programem ćwiczeń.

Pierwszym krokiem na drodze ustalenia schematu żywienia jest oszacowanie wymaganego dziennego spożycia kalorii. Ta ilość kalorii będzie miała duży wpływ na to, czy przybierzemy czy stracimy na wadze. W celu zgubienia zbędnych kilogramów należy spalać ich więcej niż się spożywa. Możesz jeść wszystkie odpowiednie produkty, ale jeśli jednocześnie dostarczają ci one zbyt wiele kalorii, musisz po prostu przytyć. Aby w przybliżeniu ustalić ilość potrzebnych kalorii pomnóż swoją docelową wagę ciała przez 25. Jeżeli kobieta chce ważyć 55 kilo, powinna pomnożyć 55 przez 25 co da nam dzienne spożycie 1375 kalorii. Jest to dobry punkt wyjściowy, lecz w zależności od funkcjonowania organizmu, ilość tę trzeba będzie czasem trochę dostosować , w górę lub w dół, by osiągnąć dobry wynik.

Drugim krokiem jest określenie i zaplanowanie posiłków o stałych porach dnia. Dzieląc posiłki na pięć, sześć mniejszych porcji rozłożonych co dwie, trzy godziny dajesz ciału stałą, równą ilość paliwa do zużycia, stabilizując też poziom insuliny, przyśpieszając metabolizm i spalanie tłuszczu. Kiedy człowiek przez wiele godzin nic nie je, organizm przestawia się na tryb głodowy, oszczędny. Wyczuwając, że może nie wystarczyć mu energii na codzienne czynności, rozpoczyna magazynowanie paliwa w postaci tłuszczu .W odpowiedzi na niedobór pokarmu ciała zacznie wydzielać hormon zwany kortyzolem, który jest bezpośrednio zaangażowany w rozkład tkanki mięśniowej na żródło energii. Ta substancja też przyczynia się do obniżenia twoich zdolności spalania tłuszczu i zwiększa podatność na przybieranie wagi. Gdy nie jemy regularnie, nasz metabolizm wariuje, i przez to nasze ciało odkłada tłuszcz, nawet gdy wydaje nam się ze mało spożywamy. W celu osiągnięcia najlepszych rezultatów jedz często w regularnych odstępach.

Trzecim elementem schemat odżywiania jest określenie jaki procent kalorii będzie pochodził z węglowodanów, a jaki z protein i tłuszczów.

Tłuszcze, są uważane za najbardziej kaloryczne składniki pożywienia i odznaczają się dużymi walorami smakowymi. W jednym gramie tłuszczu znajduje się 9 kalorii ( w porównaniu do węglowodanów i protein, które mają po 4), to dużo Są niezbędnym składnikiem pożywienia, jednakże z punktu widzenia zachowania zdrowia ich spożycie wymaga szczególnej kontroli. Pomimo tego, że niektórzy specjaliści polecają dietę wysokotłuszczową, to w celu osiągnięcia optymalnej kontroli nad wagą i dla ogólnego zdrowia, powinno się zasadniczo ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. . Według zasad fizjologii żywienia oraz zasad profilaktyki zdrowotnej udział całkowitego tłuszczu powinien stanowić 20% do 30% ogólnej ilości spożywanych kalorii. W żywieniu dzieci i młodzieży oraz zdrowych ludzi dorosłych ciężko pracujących fizycznie tłuszcze powinny dostarczać do 35% ogólnej ilości spożytej energii (kalorii). Niestety, w krajach rozwiniętych, do jakich zaliczamy i Polskę, spożycie tłuszczu jest nadmierne, przekraczające 40% energii. Niestety nasz szybki tryb życia powoduje, że często korzystamy z tzw. fast fooda, które wiemy co najwięcej zawiera. Jest to zjawisko niebezpieczne, gdyż nadmiar tłuszczu w pożywieniu powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, zwiększając ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, takich jak miażdżyca (choroba “wieńcowa serca, zawał serca, udar mózgu czy niektóre nowotwory, otyłość, cukrzyca typu II i inne).

Kwasy tłuszczowe dzielimy na:
- kwasy tłuszczowe nasycone;
- kwasy nienasycone omega-3,omega-6;

kwasy tłuszczowe nasycone, mają bardzo duży wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Występują przede wszystkim w produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego mniej w produktach pochodzenia roślinnego. Należy pamiętać, że pełnią w organizmie ważne funkcje, jednak przyjmowanie ich w pożywieniu nie jest konieczne, gdyż w razie potrzeby organizm sam je wytwarza. Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają przede wszystkim we krwi ilość szkodliwego cholesterolu.znajdują się one w takich produktach jak: żółty ser, pełnotłuste mleko, masło, śmietana, lody, mięso, wędliny, skóra i tłuszcz z drobiu, smalec. Dlatego warto ograniczać spożycie produktów o dużej ich zawartości, szczególnie produktów pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze zwierzęce z powodzeniem można zastąpić roślinnym.

Kwasy nienasycone, omega-3,omega-6.W rybach znajdują się cenne kwasy Omeg. Badania przeprowadzone wśród dowiodły, że spożycie ryb zawierających te kwasy ma dobroczynny wpływ na serce - chroni m.in. przed zawałem i miażdżycą. Dieta bogata w rybie tłuszcze zmniejsza poziom “złego” cholesterolu LDL. Ten argument jednak do wielu z nas nie będzie przemawiał, bo tylko 27% Polaków wie, jaki jest prawidłowy poziom cholesterolu. Produkty zawierające kwasy typu Omega nie tylko urozmaicają naszą dietę, ale są również traktowane jako naturalny i skuteczny lek. Najlepszym źródłem kwasów Omega są ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie, oliwa z oliwek orzechy włoskie, kiełki pszenicy, oleju sojowym i kukurydzianym, nasionach słonecznika, nasionach dyni, nasionach sezamu i w większości orzechów . Ryby powinny pojawiać się na naszym stole przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zawarte są one przede wszystkim w żywności pochodzenia morskiego (w rybach tj. makrela, łosoś, halibut, dorsz, śledź, sardynka.Kwasy tłuszczowe nienasycone, zdobyły trwałą pozycję w zdrowym żywieniu, ochraniającym serce. . Dla naszego zdrowia korzystne są nienasycone kwasy tłuszczowe - występujące głównie . W krajach śródziemnomorskich, gdzie jako tłuszczu używa się przede wszystkim oliwy, miażdżyca i choroby układu krążenia występują o wiele rzadziej. Przyczyna jest prosta: nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu - LDL oraz triglicerydów, a zwiększają we krwi stężenie frakcji HDL czyli ochronnego cholesterolu.

Źródła tłuszczu w pożywieniu. Tłuszcze jadalne mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Źródłem tłuszczu zwierzęcego, oprócz masła, smalcu, słoniny itp. (czyli tzw. tłuszczów widocznych) są mięso i wędliny, ryby, jaja, oraz produkty mleczne. W mięsie, zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy, zawartość tłuszczu może wahać się od 3 do 55%. Ryby zawierają około 0,1-13% tłuszczu, mleko pełne około 3-3,5%, sery twarogowe około 1% - 9%, sery podpuszczkowe dojrzewające około 17-30%, sery topione około 30%, a jaja około 11% tłuszczu. Głównym źródłem spożywanego w Polsce tłuszczu roślinnego są margaryny ponieważ stanowią one aż 60% ogólnej ilości przyswajanych tłuszczów roślinnych. Pozostała część tłuszczów roślinnych pochodzi przede wszystkim z olejów płynnych oraz z produktów zbożowych. Tłuszcze zwierzęce bogate w nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą stężenie cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Sprzyjają powstaniu miażdżycy, a tym samym i zawałów serca, otyłości oraz niektórych nowotworów. Dlatego też tłuszcze zwierzęce należy zastąpić olejami roślinnymi, pamiętając, aby ich spożycie było mniejsze, niż to wynika z przyzwyczajeń żywieniowych. Zamiast potraw smażonych jedz więcej potraw duszonych, pieczonych, z grilla lub gotowanych. Do smażenia używaj oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, zaś do smarowania pieczywa masła lub miękkich margaryn.

Tłuszcze roślinne są związkami nienasyconymi, a więc estrami gliceryny i nienasyconych kwasów karboksylowych na przykład kwasu oleinowego. Są to na przykład: oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy, lniany, masło kakaowe.Tłuszcze roślinne - ciekłe tłuszcze z nasion, owoców, kiełków. Po wydobyciu ich z roślin są oczyszczane, utwardzane lub odwadniane, a następnie używane w przemyśle spożywczym, mydlarskim, włókniarskim i w lecznictwie.

Największym wrogiem naszego zdrowia są tłuszcze trans, które powstają w wyniku utwardzania tłuszczów roślinnych. Naturalnie występują w tłuszczu zwierząt przeżuwających (m.in. w maśle, ale w niewielkich ilościach). Głównym źródłem tłuszczów trans w naszej codziennej diecie jest żywność typu Fast food (chipsy, frytki, hamburgery). Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń, a w konsekwencji do powikłań sercowo-naczyniowych, w większym stopniu niż nasycone kwasy tłuszczowe. Powinniśmy w taki sposób komponować posiłki, aby tłuste mięso zastępować chudym i unikać smażenia. Zamiast ociekającego olejem schabowego w panierce czy hamburgera zjedzmy na obiad np: filet na parze.
Wbrew pozorom, wyeliminowanie tłuszczu z diety nie jest dobrym rozwiązaniem: to właśnie tłuszcz decyduje o sprawności naszego układu krążenia i układu nerwowego. Należy jednak pamiętać, że tłuszcz występuje w różnych postaciach, odmiennie wpływających na funkcjonowanie organizmu.

Białka, to przede wszystkim budulec. Stanowią ok. 90% bezwodnej masy mięśniowej .Zbudowane są z cegiełek – aminokwasów. Wartość energetyczna białka na 1 gram to 0,8kal.Nadmiar białka, w odróżnieniu od innych składników podstawowych ( tłuszczów i węglowodanów) nie może być magazynowana w postaci tłuszczu zapasowego. Mało tego – nadmiar spożywanego białka prowadzi do redukcji tkanki tłuszczowej. Zjawisko to polega na tym, że stan metaboliczny po spożyciu wysokich porcji białka utożsamiany jest, przez organizm, ze stanem głodzenia, co doprowadza do degradacji tłuszczu zapasowego, dla pozyskania zmagazynowanych w nim składników energetycznych-glukozy i kwasów tłuszczowych. Białka występujące w żywności pochodzenia zwierzęcego odznaczają się większą wartością biologiczną niż białka roślinne, ubogie w jeden lub kilka niezbędnych aminokwasów. Za najbardziej optymalne pod względem składu aminokwasowego uważane jest białko całego jajka. Białka powinny dostarczać 10-14% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Powinno to być białko pełnowartościowe zawierające 8 niezbędnych aminokwasów. Przykłady produktów wysokobiałkowych: mięso, łosoś, jaja, masło orzechowe, mleko, ser żółty, tuńczyk, białko jaj, czerwona fasola, odtłuszczone mleko, chudy żółty ser. Odpowiednie spożycie białka jest istotne nie tylko z punktu widzenia regeneracji organizmu po treningu, ale także odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego składu ciała. Co więcej białko nie jest tylko sygnałem dla zwiększenia tempa metabolizmu, ale także bezpośredni sposób oddziałuje na wzrost wydatkowania enargii przez organizm. Między innymi z tego powodu białko powszechnie wykorzystywane jest w warunkach klinicznego leczenia otyłości. Składnik ten, w szczególności wybrane aminokwasy, również w specyficzny sposób oddziałuje na układ hormonalny. Między innymi sprzyjają uwalnianiu hormonu wzrostu (hGH).-związku, który wykazuje bardzo silne działanie metaboliczne i lipolityczne. Białka, które efektywnie wykorzystywane są na potrzeby organizmu określa się mianem białek o wysokiej wartości odżywczej i to właśnie one powinny stanowić podstawę w żywieniu.

Węglowodany w odróżnieniu od protein powodują ze ciało wydziela insulinę. Insulina ma wiele funkcjonalnych zastosowań, ale też jedną wadę –pomaga składowaniu tłuszczu w receptorach tłuszczowych. Jeżeli w wyniku zwiększonego spożycia węglowodanów, wydzielone zostają zbyt duże ilości insuliny, wzrasta prawdopodobieństwo składowania tłuszczu. Węglowodany są dla ciała krótkookresowym źródłem energii, więc diety mocno ograniczające ich ilość często powodują uczucie senności i osłabienia. Ponieważ węglowodany również powodują wydzielanie insuliny, powinno się w celu jak najlepszego sterowania wagi kontrolować rodzaje i ilości węglowodanów. Cukry na przykład, są natychmiast wchłaniane przez krwiobieg, powodując wydzielanie insuliny. Organizm nie jest w stanie ograniczyć tak nagłego procesu, wiec nadmiar insuliny będzie pomagać w magazynowaniu tłuszczu. Z drugiej strony złożone węglowodany, takie jak ryż ,słodkie ziemniaki, chleb, zboża, makarony, ziemniaki, fasola, i owoce, mają swoiste opóżnione działanie. Dzięki temu insulina jest wydzielana w bardziej zrównoważony sposób nie następują gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi, zmniejszając możliwość magazynowania tłuszczu. Złożone węglowodany dostarczają niezbędnej energii i zmniejszają ryzyko spalania mięśni w celu uzyskania paliwa. Jeżeli spożywa się w nadmiarze, również mogą prowadzić do nadmiernego wydzielania insuliny, więc ich ilość powinna być ściśle regulowana.W jednym granie węglowodanu znajduje się 4 kcl.

Węglowodany proste, składają się z pojedynczych cukrów, nazywanych monosacharydami, lub dwóch cukrów (disacharydy). Te związki są szybko rozkładane w ustach i żołądku i łatwo przyswajalne do krwi. Powoduje to nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Należy uważać ze spożywaniem cukrów prostych, ponieważ skok poziomu cukru we krwi prowadzi do nagłej produkcji dużej ilości insuliny i zamiany węglowodanów w tłuszcz.Po szybkim wzroście ilości cukru we krwi następuje zazwyczaj szybki jej spadek. Oznacza to, że chociaż węglowodany proste mogą dać nam szybką poprawę nastroju, następuje po nim uczucie zmęczenia oraz głodu i słabość.Dobrym przykładem cukrów prostych jest cukier spożywczy, którym słodzimy kawę lub herbatę oraz jaki możemy znaleźć w różnych słodyczach lub napojach. Również mleko i niektóre owoce i warzywa zawierają cukry proste (laktozę lub fruktozę). Jednakże w tych ostatnich przypadkach cukry nie są przyswajane gwałtownie, ze względu na inne substancje zawarte w tych produktach. Źródłem węglowodanów prostych są: cukier, czekolada, batony, miód, soki owocowe, ciasto, dżem, ciasteczka, lody, owoce, warzywa.

Węglowodany złożone, eksperci polecają zmniejszyć spożycie wraz nadejściem póżnych godzin popołudniowych. Ponieważ wchłaniają wodę, zmniejszenie ich spożycia pod wieczór, kiedy człowiek jest mniej aktywny ,powinno pomóc pozbyć się z organizmu zbędnej wody bez konieczności męczenia się. Żywieniowcy uważają, że ponieważ podczas snu spowalnia się metabolizm, węglowodany są raczej składowane jako tłuszcz, niż jako wykorzystywane jako paliwo. Dlatego zaleca się jedzenie większości złożonych węglowodanów we wczesnych porach dnia. Zielone warzywa, które są bardzo ubogie w kalorie, można jeść w dużych ilościach, nie ryzykują żadnych skutków uboczny w postaci tłuszcz. One nasycają żołądek i zaspakajają apatyt. Te pokarmy zawierają mnóstwo włókien co pomaga kontrolować wydzielanie insuliny i pozwala wykorzystać pożywienie jako źródło energii. Spożywając je, obniżamy ryzyko składowania kalorii pod postacią tłuszczu. Węglowodanów w organizmie nie jest dużo, a ich brak jest jednym z ważniejszych powodów zmęczenia mięśni. Brak węglowodanów jest kłopotliwy, ale nadmiar również. Jeżeli zaczniemy jadać nieograniczone ilości chleba, ryżu, płatków i ziemniaków, to czeka nas klęska w postaci otyłości. Nadmiar weglowodanów złożonych, których nie potrzebujemy i nie jesteśmy w stanie spalić podczas wysiłku fizycznego, przekształcane są w tłuszcze które odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Dozwolony jest jeden dzień oszustwa na tydzień- wtedy jesz to, na to co masz ochotę. Ponieważ przestrzeganie zorganizowanego schematu żywienia jest przedsięwzięciem na całe życie, wiele osób potrzebuje chwilowego zawieszenia, by zaspokoić swoje pragnienie spożywania różnych produktów zawierających cukier i tłuszcz , czy alkohol. Niektórzy po prostu nie są w stanie poddać się dyscyplinie odżywienia i w końcu się załamią, jeżeli zupełnie pozbawi się ich rzeczy, które lubią. Pozwalając sobie na dzień oszustwa, można traktować jedzenie tego, za czym się przepada, jako nagrodę za zdyscyplinowanie przestrzeganie programu. Źródłem węglowodanów złożonych są mleko, jogurt, ryż, kasze, makaron, ziemniaki, pieczywo razowe, płatki śniadaniowe.

Spoiler:

Spoiler:

Spoiler:

Offline

 

#2 2009-05-06 14:48:42

Inka

Brak konta

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Nie da się nie zgodzić. Usuwanie z diety zbędnych węglowodanów i produktów mącznych zdecydowanie pomaga w osiągnięciu celu. Lżejsze posiłki ale częściej, naturalne, bogate w błonnik. Mnie np. służą ostatnio otręby na śniadanie i nader mi służą, wytypowane ostatnio sante z żurawiną. Aczkolwiek do eksperymentów zachęcam

 

#3 2010-03-31 13:13:43

Ekosfera

nowy na forum

Zarejestrowany: 2010-02-28
Posty: 15
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Warto eksperymentowac,ponieważ jestem pewien że większosc z nas nigdy nie próbowała takiego zdrowego,ekologicznego jedzenia. Wbrew pozorom wcale nie jest takie złe,a świetnie wpływa na organizm.


www.EkoSfera.pl

Specjalizujemy się w sprzedaży żywności ekologicznej i tradycyjnej. Posiadamy największy w sieci asortyment. Jesteśmy na rynku już od pięciu lat. Zaufało nam już tysiące klientów.

Offline

 

#4 2010-09-08 11:53:44

AquariusThomas

nowy na forum

Zarejestrowany: 2010-09-07
Posty: 10
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Ja uwazam , że aby stracic tłuszcz to nalezy przede wszystkim zaczac życ aktywnie. A co do jedzenia to najlepiej znalezc diete dla siebie, nie na każdego dziala to samo.


www.aquariusthomas.eshopping24.eu - suplementy diety, zioła

Offline

 

#5 2010-10-17 08:24:43

Zeta

Brak konta

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Miałam kiedyś problemy z nadwagą, po przejściu różnych diet wreszcie ważę tyle ile powinnam. Jednak do teraz do słodzenia używam tylko ksylitolu- naturalnej substancji z brzozy, która ma o połowę mniej kalorii niż cukier. Powoli się wchłania i dlatego nie powoduje odkładania w organizmie. Dzięki niemu unikam też zakwasów po treningach. Mało kto o nim słyszał dlatego postanowiłam napisać... Więcej można przeczytać na: http://www.ksylitol.com/

 

#6 2010-10-17 13:13:34

 Saviola

Moderator działu TRENING

Zarejestrowany: 2009-07-23
Posty: 641
Punktów :   10 
Jaka dieta?: masa!

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Dieta i aeroby to podstawa w odchudzaniu


getbig or die trying
Poradnik kulturysty <---sprawdź to! %-)))

Offline

 

#7 2011-01-08 10:52:18

 tomeh

częsty bywalec

Skąd: Stargard
Zarejestrowany: 2011-01-03
Posty: 36
Punktów :   
WWW

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Ruch i dobre odżywiania racja to jest fundament, potem tylko już dodatki

Offline

 

#8 2017-01-09 07:38:07

krol01

nowy na forum

Zarejestrowany: 2016-08-26
Posty: 8
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Używaliście kiedys środków na redukcje tkanki tłuszczowej? Ja ostatnio używam http://maximumnutrition.pl/pl/redukcja- … k-new.html i mogę nie śmiało powiedzieć ze widzę efekty już po 1,5 tygodniu regularnych cwiczeń na siłowni! Wiem , że wszystko kosztuje wysiłek i regularne ćwiczenia

Offline

 

#9 2017-01-10 15:47:05

matiii

nowy na forum

Zarejestrowany: 2017-01-10
Posty: 7
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Ja kiedyś zaniedbywałem dietę i jechałem z samymi treningami. Do tego biegałem i potem się okazało, że przez bieganie marnowałem połowę tego co budowałem na siłowni, bo spalałem równo tłuszcz i mięśnie, nie chciałem rzucać biegania, więc zmieniłem dietę, ograniczyłem tłuszcze i zmieniłem długodystansowe bieganie kilka razy w tygodniu na codzienny krótki jogging, nie bez powodu Husain Bolt jest przypakowany a maratończycy nie


"jeśli marzysz o wejściu na szczyt, spodziewaj się że będzie pod górkę"

Offline

 

#10 2020-04-22 16:47:10

amelkaa

częsty bywalec

Zarejestrowany: 2019-01-09
Posty: 46
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Brzmi wszystko naprawdę ciekawie. Ja uważam, że odpowiednia dieta jest czymś naprawdę bardzo ważnym. Jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie, wygląd, powinniśmy zdrowo jeść. Ja teraz też postanowiłam zmienić swoje nawyki żywieniowe i postanowiłam, że zacznę korzystać z cateringu dietycznego https://afterfit-catering.pl/plock . Według mnie to dobre rozwiązanie.

Offline

 

#11 2021-01-07 14:34:04

ewelina26

nowy na forum

Zarejestrowany: 2021-01-07
Posty: 1
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Hej
Dla mnie świetnym rozwiązaniem okazał się catering w Łodzi. Wcześniej nie zawsze miałam czas, aby przygotować sobie zbilansowane i zdrowe posiłki, a teraz nie muszę się tym martwić. Mam dużo lepsze samopoczucie, a moja sylwetka z dnia na dzień wygląda coraz lepiej

Offline

 

#12 2021-04-11 00:21:34

jerry88

częsty bywalec

Zarejestrowany: 2021-04-07
Posty: 39
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Moim zdaniem najlepiej byłoby zgłosić się do poradni dietetycznej, przykładowo tej https://perfekcyjnalinia.pl/ i na pewno tam dowiedzielibyście się jak odpowiednio zadbać o siebie. Jaka dieta będzie odpowiednia do waszych potrzeb oraz oczekiwań.

Offline

 

#13 2021-05-28 08:59:46

adam

nowy na forum

Zarejestrowany: 2021-03-08
Posty: 17
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

No w sumie olejki konopne cbd od Konopteki są też zdrowe i bezpieczne. Zawierają tylko 0,2% ilości psychogennego środka. Czyli są dla nas ja najbardziej bezpieczne i zdrowe.

Ostatnio edytowany przez adam (2022-04-23 19:22:09)

Offline

 

#14 2021-07-28 14:40:26

zuzanna1

częsty bywalec

Zarejestrowany: 2021-03-02
Posty: 59
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

CBD to legalna substancja pozyskiwana z konopii siewnych. Ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Można zakupić sobie na przykład olej cbd ale mogą to być także inne produkty z konopii - takie jak na przykład ciastka konopne: https://konopnysklep.com.pl/zywnosc/cia … e-70g.html .

Offline

 

#15 2021-07-28 14:40:37

Berenika84

nowy na forum

Zarejestrowany: 2021-07-28
Posty: 1
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Dla mnie świetnym rozwiązaniem było gotowanie na parze. Przy tym taki sposób nie jest pracochłonny, a mega zdrowy.

Offline

 

#16 2024-01-12 14:28:00

Vanessa

nowy na forum

Zarejestrowany: 2019-06-15
Posty: 8
Punktów :   

Re: Co należy jeść by stracić tłuszcz i zachować zdrowie

Zgadzam się z przedmówcami, nie ma chyba nic lepszego niż gotowanie we własnym zakresie. Dopiero wtedy jesteśmy w stanie kontrolować jakość pożywienia jaką spożywamy na co dzień. Oczywiście na początku przygody musimy opanować podstawy więc lepiej będzie zacząć od prostych przepisów. Wszystkie potrzebne informacje można znaleźć w internecie, podobnie poradniki na temat samych produktów - https://uwielbiam.pl/artykul/dlaczego-w … ciecierzyc potrzebnych naszemu organizmowi.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
http://http://f8.com.pl www.worldhotels-in.com przegrywanie kaset woj podlaskie