Forum kulturystyczne. Dieta, siłownia, zdrowie, porady

Forum otwarte dla każdego


#1 2007-08-09 01:10:07

Olimp

nowy na forum

Zarejestrowany: 2007-08-05
Posty: 13
Punktów :   

Omlet podstawowy z dowolnym dodatkiem

Składniki:
- 3 jajka
- 2 duże łyżki masła
dodatki do wyboru:
- papryka
- pomidory
- cebula
- bekon
- anchois
- krewetki
- grzyby
- listki szpinaku
- zielony groszek
- świeże zioła
- szczypior
- orzechy pistacjowe
- jagody
- wiśnie
- konfitury
- parmezan
- rokpol
- feta

Sposób przyrządzania:

1. Jajka najlepiej kup na bazarze od zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Muszą być świeże.
2. Pomyśl o dodatkach. Otwórz lodówkę, zajrzyj do środka. Możesz rolować w omlecie: pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory bez pestek i bez skóry, pokrojone w paski, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę bekon, anchois, krewetki, grzyby, listki szpinaku, zielony groszek, świeże zioła, szczypior, orzechy pistacjowe, jagody, wiśnie bez pestek, konfitury, a może masz ser: parmezan, rokpol, odrobinę fety.
3. Przed wlaniem jaj na patelnię ubij je dokładnie trzepaczką. Duża ilość powietrza sprawi, że omlet będzie puszysty.
4. Sprawdź, czy patelnia ma odpowiednią temperaturę. Musi być gorąca. Trzymaj rękę nad patelnią - jeżeli poczujesz ciepło, patelnia jest gotowa.
5. Używaj do smażenia masła, ale uważaj, by się nie przypaliło.
6. Ubite jajka wlej na patelnię. Smaż, ruszając patelnią do przodu i do tyłu (ok. 1 min). Potem przestań ruszać. Pozwól im wyrosnąć.
7. Teraz posyp omlet wybranym dodatkiem. Zasada: im prościej, tym lepiej.
8. Za pomocą łopatki delikatnie zroluj omlet.
9. Zsuń omlet na talerz.
10. Gotowe.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
stomatolog zalesie górne tłumaczenia angielski przegrywanie kaset woj podlaskie