Jajo na miękko, na półtwardo, na twardo - 79 kcal (331kJ), 6,4 g białka, 5,8 g tłuszczu, 0,4 g węglowodanów;
Zalicza sie je do grupy produktów bogatych w łatwo przyswajalne białka. Są one ponadto źródłem tłuszczów, witamin i składników mineralnych.Ze względu na dużą zawartość tłuszczów w jajach, znajdujacych z\się wyłącznie w żótku, zaleca się umiarkowanie ich spożycie!
Jaja są też bogatym żródłem cholesterolu, Jedno jajo kurze (waga 50 g) zawiera przeciętnie300 mg cholesterolu, znajduje się on wyłącznie w żółtku jajka. Białko jaja nei zawiera go wcale.
Nie należy spożywać jaj na surowo, ponieważ białka jaja sa wówczas gorzej przyswajalne przez organizm.
http://mojtrening.blox.pl/2007/08/Jaja- … ywcze.html
Offline