#1 2007-07-31 15:08:30

 admin

Administrator

Zarejestrowany: 2006-08-30
Posty: 1406
Punktów :   
WWW

Sól - wady i zalety

Sól to jedna z najstarszych przypraw towarzyszących człowiekowi niemalże od zarania dziejów. Bezcenną właściwością soli był jej dar podnoszenia smakowitości potraw, ale jeszcze ważniejsze były jej właściwości konserwujące.

Początkowo ludzie korzystali z najłatwiej dostępnych źródeł, czyli naturalnych solanek i słonych lagun, które tworzyły się w miejscach wysychających morskich zatok i słonych jezior. Potem zaczęli wydobywać sól ze złóż położonych pod ziemią.

Sól początkowo osiągała tak zawrotne ceny, że była nawet stosowana przez pewien czas jako środek płatniczy. Prawdopodobnie właśnie z tego okresu wzięło się powiedzenie o „słonych cenach”. Na korzystanie z jej szczególnych właściwości mogli sobie pozwolić jedynie władcy i możni ówczesnego świata. Starożytni kapłani wierzyli w magiczną moc soli i chętnie sięgali po nią w obrzędach mających odpędzać demony.

Sól składa się z dwóch niezwykle reaktywnych pierwiastków: sodu i chloru. W czystej postaci są toksyczne i nieprzyswajalne przez człowieka. Jednakże w postaci chlorku sodu, czyli właśnie soli – mają niebagatelny wpływ na gospodarkę wodno - elektrolitową organizmu. Oczywiście co za dużo to niezdrowo, ale nadmierne ograniczanie spożycia sodu także nie jest wskazane. Sód odpowiada za utrzymanie właściwej objętości i ciśnienia krwi, a także za transport wielu składników odżywczych (aminokwasów, cukrów i witamin). W niektórych sytuacjach (np. u osób bardzo aktywnych fizycznie) może dojść do jego znaczących niedoborów, co przejawia się m.in. gwałtownym spadkiem wydolności fizycznej i narastającym znużeniem, czasami prowadzić może nawet do zasłabnięcia i utraty przytomności. Najczęściej dzieje się tak w przypadku znaczącego odwodnienia organizmu, na co szczególnie łatwo narazić się latem lub bardzo intensywnie ćwicząc. Ponadto, chlorek sodu, czyli sól podaje się również w stanach gorączkowych, przy rozległych oparzeniach, długotrwałych wymiotach, cukrzycy, przetokach żołądkowych, jelitowych, żółciowych i trzustkowych.

Śmiało można powiedzieć, że bez soli nasze życie pozbawione zostałoby smaku. Tak popularne produkty jak np. słone przekąski nigdy by nie zaistniały, a większość spośród produktów, bez których nie wyobrażamy sobie codziennego życia, miałoby zupełnie inny wygląd czy aromat. Sól z pewnością dodaje wielu produktom tę przysłowiową „kropkę nad i”.

Warto jednak pamiętać, że spożywanie soli w nadmiernych ilościach szczególnie przez osoby otyłe, nadużywające palące papierosy, bądź stroniące od aktywności fizycznej może stanowić czynnik prowadzący do nadciśnienia. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie soli nie powinno przekroczyć 5 gram, jednakże przeciętny Polak zjada 2-3 razy więcej.


Plany treningowe http://treningi.blox.pl

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
bramy garażowe hormann lublin, napędy materace janpol tematymotoryzacyjne.pl materace rehabilitacyjne busy Kiel torby papierowe z nadrukiem