_________________________________________________________________________________________________________________________________________________ WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU. ♥♥♥♥♥
44.TEMAT. MOTTO: POZIOM CUKRU POWINIEN BYĆ W NORMIE I NA DŁUUUUGO. :D *****
W TRAKCIE WYSIŁKU FIZYCZNEGO CO OCZYWISTE, POZIOM GLUKOZY WE KRWI SPADA: Glukoza jest bowiem niezbędna komórkom organizmu, jako energia do życia. Gdy podejmujemy duży wysiłek to i poziom spada szybciej. Co wtedy; potrzebna jest glukoza a wiadomo, że glikogen to glukoza zmagazynowana, prociej to dużo glukozy jednoczenie tzw. magazyn czšstek glukozy. Zatem ten ubytek, czyli spadek poziomu cukru musimy uzupełnić, a więc podnieć niezwłocznie. A który rodzaj glukozy wchłania się szybko i realnie podnosi poziom cukru we krwi, dajšc komórkom energię też na dłużej: zarówno cukry proste jak i złożone, ale wyłšcznie prozdrowotne tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
GLUKOZA NATURALNA. To: NISKIE WĘGLOWODANY, należy jeć. GLUKOZA NIENATURALNA. To: WYSOKIE WĘGLOWODANY, czyli zakaz.
WYJANIAM IŻ CHODZI O FAKT, ABY DOSTARCZAJĽC ORGANIZMOWI ENERGIĘ DUŻO ENERGII: Dostarczyć tš tzw. GLUKOZĘ NATURALNĽ. I powinna to być glukoza taka, która szybko wchłania się do krwi np. banan, winogrona, kasza jaglana, CHLEB TYPU KR-IRL, dostarcza Tobie wówczas energię masz też uczucie sytoci, a więc nie jeste głodny. To uczucie sytoci i długi czas w którym nie powiniene i nie będziesz głodny, uzyskasz zjadajšc glukozę, która szybko wchłonie się Tobie do krwi, ale nie powinna podnieć poziomu zbyt wysoko, bo otyłoć, bo cukrzyca typu 2, jednak musi ten stabilny poziom utrzymać dłuuuugo. P. S. W mięniach i w wštrobie razem, glikogenu mamy zmagazynowanego ok. 500 gram.
UWAGA BRZMI JAK FICTION ALE WRESZCIE TAKI PRODUKT MAMY: To; CHLEB TYPU KR-IRL. Co w nim jest takiego? Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz. Wchłania się szybko. Ryż, biały lub bršzowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu i wchłania się długo. Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Gdy sobie sam zbadasz np. w domu własnym glukometrem, to Ci się potwierdzi.
REASUMUJĽC KASZA DZIAŁA SZYBKO I KRÓTKO, A POTEM ZACZYNA DZIAŁAĆ RYŻ: To tak w skrócie. Aby uzyskać nieco więcej energii np. poziom wzrostu 26%, to zwyczajnie po ugotowaniu kaszę i ryż wystarczy upiec, bo wtedy w tym produkcie zostajš rozerwane ale tylko nieznacznie, wišzania międzyczšsteczkowe w strukturze skrobi, a to węglowodany złożone w kaszy oraz ryżu. Przyswajamy zatem więcej glukozy szybko i z uwagi na ryż nieco wolniej wchłaniajšcej się do naszych komórek.
UZYSKUJEMY NATYCHMIAST I NA DŁUŻEJ OGROM ENERGII: No ale, gdy ćwiczysz fizycznie dużo i na czas to wystarczy, że takš kromeczkę lub dwie CHLEBA TYPU KR-IRL zjesz sobie w trakcie ćwiczeń np. co ok. 2-3 godziny. A z czym: z bananem, z winogronem lub z ugotowanym burakiem czerwonym. Jakie to odżywienie nie muszę Ci podpowiadać bo wiadomo, że biologicznie wzorcowe. Największy minus tego chleba, ja oczywicie żartuję to fakt że na tym chlebie nikt nie zarabia, nikt nie chce go ugotować oraz upiec. Wiesz dlaczego, bo mamy obecnie kryzys finansowy, ale inny kryzys jest głębszy ten kryzys to niestety kryzys logiki. Na koniec taka refleksja o mnie, a dla Ciebie żart. Ja ważę 90 kg, 193 cm, gdy się urodziłem ważyłem 4 kg. Pytanie skšd się wzięło jeszcze dodatkowe 86 kg. Odpowied: z jedzenia oczywicie. No i czy warto jeć i budować swój organizm tzw. mieciowym jedzeniem.
NAPISAŁE FRUKTOZA ALE ZAPAMIĘTAJ ŻE FRUKTOZA TZW. NATURALNA TO NIE WYSTĘPUJE: Tę którš kupisz w aptece lub sklepie ekologicznym, jest produktem obróbki chemicznej i ma tyle wspólnego z naturalnš fruktozš, co cukier biały z naturalnym zdrowym burakiem cukrowym, który jako warzywo jest produktem zdrowym. Fruktoza ta sklepowa bo innej nie ma, podnosi poziom cukru ok. 33% po jej spożyciu i daje szybkš energię, ale niepożšdanš dla Twojego zdrowego organizmu. Klasyfikujemy jš jako tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, wykluczamy zatem.
CZEKOLADA TO 35-40% CUKRU: Biały lub bršzowy spożywczy więc energia zdecydowanie negatywna, bo plaga otyłoci i cukrzycy typu 2. 40% tłuszczu, nasycony ten z mleka oraz rolinny chemicznie utwardzony tzw. trans. Ekspresowe tycie. Czekolada dla ludzi mylšcych rozsšdnie o swoim zdrowiu, powinna być produktem zdecydowanie zakazanym. Fabryki smaku działajšce w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego wykazujš skuteczny marketing, a jakże. Indianin z dżungli brazylijskiej wybierze zawsze to kakao fabryczne chemicznie przygotowane pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego? a no bo smaczniejsze (słodsze: cukier, słodziki).
UŻYŁE SFORMUŁOWANIA POBUDZENIE INSULINY: Jest oto tak; insulina wydzielana jest przez narzšd o nazwie trzustka. Jej celem głównym jest dostarczenie wszystkim komórkom Twojego organizmu, glukozy czyli energii do życia, a trzustka wydziela jej takš iloć (zdrowy narzšd), jakš stymuluje do wydzielenia dostarczony węglowodan np. glukoza. Realnš biologicznie jakoć węglowodanów i ich iloć w pożywieniu, oceniajš merytorycznie tabele wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU.
WYSTARCZY ZAPOZNAĆ SIĘ Z TRECIĽ KSIĽŻKI: pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. :cool: ***** Publikacja zawiera pełnš klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. ponad 200 / 240 pozycji. Wybieramy pożywienie tzw. zalecane i dozwolone. Wykluczamy produkty tzw. zakazane. Zaczynamy wtedy dopiero, opanowywać i odchudzać nasz organizm. W rozdziale R35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.
P. S. PATRZ CHIŃCZYCY JEST ICH 1,3 MLD LUDZI: Ile majš energii do pracy i do rozmnażania się, że nie można Ich powstrzymać, a energię czerpiš przecież, głównie z ryżu także z kasz. Hindusi z Indii podobnie ok. 1 mld ludzi. Cały Daleki Wschód. Tyjš dopiero od czasu, gdy zaczęli spożywać dużo mški oraz mnóstwo tłuszczu.
KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA: Wymienione substancje sš niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstajšce, sš coraz gorszej jakoci, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwoci, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej staroci, aż w końcu do przedwczesnej mierci. Długoć życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyjš około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięni kilka miesięcy, a komórki koci żyjš aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje cišgły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem sš oczywicie zwišzki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.
CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA: 80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłociowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkoć (7 mld), nie stworzyła dotšd tak wartociowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.
W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH: Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnociowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narzšdy organizmu wykonujš; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym iloć spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy produktu zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład majš znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominšć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętoć powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.
KONKLUZJA FINALNA: Iloć żywnoci należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wštpienia tzw. CHLEB TYPU KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowoć soków trawiennych pustego żołšdka zmniejszajšc łaknienie.
ORGANIZM CZŁOWIEKA BUDUJE NOWE KOMÓRKI W OPARCIU O SKŁADNIKI I ZWIĽZKI POKARMOWE: Dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem. Jemy pokarmy tzw. mieciowe, to komórki mamy w złym gatunku; Wynik: częste dolegliwoci, choroby, niesprawny układ immunologiczny również krótkie życie. Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe wynik jest następujšcy: realizujemy konstruktywnie długi cykl życia bez większych dolegliwoci i chorób.
WYBÓR NALEŻY DO NASZEGO MÓZGU, KTÓRY GDY JEST ODŻYWIONY GLUKOZĽ NATURALNĽ: Czyli tzw. NISKIMI WĘGLOWODANAMI TJ. DO 26% WZROSTU; to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejšcej dla rozumnego człowieka: rzeczywistoci.
R E F L E K S J A: INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglšdy, dezinformacja, obłuda i biznes.
POZIOM CUKRU TJ. JEGO WZROST PO SPOŻYCIU PRODUKTU ZAWIERAJĽCEGO: NISKIE WĘGLOWODANY, znajdziesz na stronie; :rolleyes: ***** Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL. ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/
INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 353 18 75, telefon/fax: 12 358 77 30. Info: INSTYTUT IRL KRAKÓW (Pn.-Pt. 10:00-17:00).
ARTYKUŁ JEST OCZYWICIE DO WOLNEGO WYKORZYSTANIA: Proszę tylko zauważyć, że treci w tym artykule stanowiš identyfikację zjawisk, które sš wyewoluowane przez przyrodę i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartoć stanowiš wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste cišgle powtarzane frazesy nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłoci oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.
DLA NAS TJ. IRL KRAKÓW, OKRELENIE CYWILIZACJA WIĽŻE SIĘ Z PODAWANIEM LUDZIOM WIEDZY PRAWDZIWEJ I JASNEJ: Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjanień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjnš i logicznš ocenę prawd biologicznych.
MOTTO: Mšdroć człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Mojš intencjš jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
Powyższe treci dzięki uprzejmoci autora, zamiecił/a: jw.
44.TEMAT. ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Biologia, medycyna.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
|