Daria - 2008-11-17 20:21:10

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/11105/ryby330_kopia.jpegW przeciwieństwie do innych diet, stosując „omega 3” nie poczujesz niemiłego ssania w żołądku. Nie jest to typowa dieta odchudzająca, a raczej zdrowy i różnorodny sposób odżywiania, dzięki któremu będziesz tryskać energią i cieszyć się zdrowiem do późnych lat.

Dieta omega 3 opiera się na potrawach, które zawierają niezbędne dla zdrowia, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz na sporej ilości warzyw i owoców. Najistotniejsze jest tu założenie, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Wartościowe są te, które zawierają szczególnie cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega 3.

Omega 3

Te kwasy mają zdolność rozbijania cząsteczek „złych" tłuszczów, odkładających się w postaci złogów w tkance tłuszczowej i tętnicach. Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Działają przeciwzapalnie, łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Zapewniają równowagę hormonalną, poprawiają odporność na infekcje i zapobiegają alergiom.
Ostatnie badania wykazały, że kwasy omega-3 wspomagają leczenie niektórych typów nowotworów. Są również niezbędne m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza części odpowiedzialnej za nasz wzrok.
Nawilżają „od środka” skórę i znacząco wpływają na poprawę jej wyglądu (wyrównują koloryt). Już po 3 miesiącach stosowania tej diety, wzmacniają się także włosy i paznokcie.

Zdrowy jak Eskimos

Wszystko zaczęło się od naukowych badań przeprowadzonych wśród Eskimosów. Ich menu składało się głównie z tłustego, często surowego mięsa fok i wielorybów, zawierającego duże ilości kwasów omega 3. Odkryto, że jadłospis Eskimosów w znacznym stopniu uchronił ich przed chorobami, które nękały Europejczyków i Amerykanów.
Po przeprowadzeniu kilku modyfikacji, dietetycy postanowili skorzystać z ich doświadczeń. Do „menu Eskimosów” dodano warzywa i owoce, bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik, czyli niezbędne elementy diety zrównoważonej.
Jeśli jesteś więc smakoszem ryb, problem niedoboru kwasów omega - 3 w oragnizmie prawdopodobnie Cię nie dotyczy, ponieważ odpowiednią ich ilość zapewnia dieta, w której ryby pojawiają się na stole co najmniej 3 razy w tygodniu.

HĂ´tels Sanderling szkolenia łódź