admin - 2007-08-08 17:52:01

Zależnie od sposobu przygotowania, sery dzieli się na sery kwasowe i popuszczkowe. Sery kwasowe zwane są potocznie białymi, sery podpuszczkowe żółtymi.

Sery sa pokarmem o wysokich wartościach odżywczych, ponieważ zawierają pełnowartościowe białko, o wyższej strawności niż białko mięsa, dużo wapnia i fosforu. Wśród serów białych rozróznia się sery chude i tłuste. Do chudych należy ser twarogowy oraz twarożek zrobiony z chudego mleka. Do tłustych zalicza się: tłusty ser twarogowy, serki śnietankowe, tłuste waniliowe, twarożki tłuste homogenizowane, twarożki tłuste z przyprawami. Sery żółte w zależności od zawartości tłuszczu dzieli się na: półtłuste, tłuste i pełnotłuste.

więcej na: http://mojtrening.blox.pl/2007/08/Sery.html

Szamba betonowe Grudziądz to rozwiązanie o przegrywanie kaset vhs.