Saviola - 2011-08-12 19:54:47

a więc tak jak w temacie, mam nadzieje że się przyda :D



ZAWARTOŚĆ BIAŁKA, TŁUSZCZY I WĘGLOWODANÓW W 100 G PRODUKTU

1. mięso i wędliny

- piersi kurczaka B - 21g T - 1,3g W - 0g
- udo B - 17g T - 10,2g W - 0g
- schab B - 21g T - 10g W - 0g
- łopatka B - 16g T - 21,7g W - 0g
- kiełbasy podsuszane z drobiu B - 21,7g T - 8,4g W - 0g
- kiełbasa szynkowa z drobiu B - 16g T - 5g W - 0g
- kiełbasa krakowska sucha B - 25,6g T - 24,8g W - 0g
- myśliwska sucha B - 28g T - 20,1g W - 0g
- szynka wieprzowa B - 17g T - 18,3g W - 1g
- szynka z piersi kurczaka B - 21,2g T - 1,2g W - 0,2g
- żywiecka B - 20g T - 26,3g W - 0g
- śląska, zwyczajna B - 18g T - 15,6g W - 0g
- polędwica B - 19,9g T - 9,1g W - 0,9g
- kabanos wieprzowy B - 27,4g T - 24,3g W - 0g
- kabanos z kurczaka B - 22,8g T - 17,4g W - 0,1g

2. ryby

- wędzone np.:
- makrela B - 21g T - 15,5g W - 0g
- dorsz B - 22,1g T - 0,5g W - 0g
- filety z mintaja, morszczuka (świeze, mrożone) B - 17g T - 0,6g W - 0g
- łosoś świezy B - 19,9g T - 13,6g W - 0g
- śledź świezy B - 16,3g T - 10,7g W - 0g
- śledź solony B - 19,8g T - 15,4g W - 0g
- dorsz-filety bez skóry B - 16,5g T - 0,3g W - 0g
- śledź w oleju B - 16,5g T - 26,5g W - 0g
- śledź po kaszubsku 14,8g
- śledź marynowany B - 16,5g T - 12,6g W - 3,4g
- sardynka w oleju B - 24g T - 13,9g W - 0g
- tuńczyk w oleju B - 27g T - 9g W - 0g
- tuńczyk w sosie własnym B - 21g T - 1,2g W - 0g

3. sery

- ser tofu feta B - 9,9g T - 24,7g W - 5,3g
- feta B - 17g T - 16g W - 1g
- camembert B - od 18g do 21,5g T 23g W - 0,2g
- brie B - od 17g do 20g T - 28g W - 0,2g
- parmezan B - 41,5g T - 32g W - 0,1g
- salami B - 25g T - 28g W - 0,1g
- edamski B - 26g T - 23,4g W - 0,1g
- gouda B - 28g T - 22,9g W - 0,1g
- ementaler B - 29g T - 30,6g W 0,1g
- rokpol B - 22,6g T - 30,6g W - 0,1g

4. śmietana

- 12% B - 2,7g T - 12g W - 3,9g
- 18% B - 2,5g T - 18g W - 3,6g
- 30% B - 2,2g T - 30g W - 3,1g

5. jajka B - 12,5g T - 9,7g W - 0,6g (trzeba pamietac ze jajko nie wazy 100g chyba ze duuuze)

6. kasza, makaron, ryz, chleb, strączkowe, płatki, otręby

- kasza perłowa B - 7g T - 2,2g W - 68,8g
- kasza jęczmienna pęczak B - 10,4g T - 1,38 W - 74,7
- kasza jęczmienna wiejska extra B - 6,9g T - 2,2g W - 68,8g
- kasza jęczmienna mazurska extra B - 8,4g T - 2g W - 69,2g
- kasza gryczana B - 12,6g T - 3,1g W - 70,1g
- makaron razowy B - 8,9g T - 2,6g W - 74,7g
- makaron sojowy B - 0,6g T - 0g W - 45g
- makaron bezjajeczny B - 10g (Lubella 12g) T - 1,7g W - 77,2g
- ryż Basmati B - 6,7g T - 0,4g W - 80,4g
- ryż brązowy B - 7,1g T - 1,9g W - 68,1g
- chleb żytni B - 7g T - 1,8g W - 47,8g
- chleb żytni jasny B - 4g T - 1,3g w - 52,4g
- chleb żytni razowy B - 5,6g T - 1,7g W - 45,6g
- chleb graham B - 7,6g T - 1,7g W - 44,4g
- bułka grahamka B - 8,2g T - 1,7g W - 51.5g
- chlebek WASSA B - 11,5g T - 9,6g W - 66g (w 1 kromce B - 1,7g T - 1,6g W - 11g)
- soczewica B - 25g T - 0,6g W - 60,8g
- soja ziarna B - 34g T - 19,6g W - 17g
- fasola biała ziarna B - 21g T - 1,6g W - 4,9g
- groch suchy B - 24g T - 1,4g W - 45,2g
- cieciorka (ciecierzyca) B - 21,3g T - 5,4g W - 49,6 g
- płatki owsiane "górskie" B - 12g T - 7,2g W - 62,4g
- płatki pszenne B - 9g T - 3g W - 70,9g
- płatki żytnie B - 6,4g T - 3,2g W - 7,1g
- płatki jęczmienne B - 9,8g T - 3,6g W - 69,8g
- otręby owsiane B - 14g T - 7g W - 45g
- otręby pszenne B - 16g T - 4,6g W - 19,5g

7. warzywa świeże

- szpinak B - 2,6g T - 0,4g W - 0,4g
- czosnek B - 6,4g T - 0,5g W - 5,2g
- szczypiorek B - 4,1g T - 0,8g W - 0,4g
- seler bulwowy B - 1,6g T - 0,3g W - 2,8g
- kalarepa B - 2,2g T - 0,3g W - 4,3g
- kalafior B - 2,4g T - 0,2g W - 2,6g
- brokuły B - 3g T - 0,4g W - 2,7g
- fasolka szparagowa zielona B - 2,4g T - 0,2g W - 3,7g
- cebula B - 1,4g T - 0,4g W - 5,2g
- por B - 2,2g T - 0,3g W - 3g
- papryka czerwona/zielona B - 1,3g T - 0,5g W - 4,6g
- marchew B - 1g T - 0,2g W - 5,1g
- koper ogrodowy B - 2,8g T - 0,4g W - 2,8g
- kiełki soi B - 13,1g T - 6,7g W - 7g
- reszta warzyw około B - 1g T - 0,3g W - 2do3g

8. grzyby np.:

- pieczarki B - 2,7g T - 0,4g W - 0,6g
- mun B - 4,9g T - 0,6g W - 70,2g

9. owoce suszone

- śliwki B - 3,5g T - 1,2g W - 59,5g
- figi B - 3,6g T - 1,2g W - 65,1g
- morele B - 5,4g T - 1,2g W - 61,9g
- jabłka B - 2,1g T - 2,1g W - 52g
- rodzynki B - 2,3g T - 0,5g W - 64,7g

10. Nabiał max 1,5% tłuszczu

- twaróg chudy max 1,5% tłuszczu B - 20g T - 0,5g W - 3,5g
- mleko B - 3,5g T - 0,5g W - 5,1g
- mleko w proszku odtłuszczone B - 36g T - 1,25g W - 51g (rozp.w szklance B - 4,3g T - 0,2g W - 6,12g)
- mleko w proszku pełne B - 26g T - 26g W - 38g (rozp.w szklance B - 8,71 T - 8,71 W - 12,73)
- kefir B - 3,2g T - 1,5g W - 4,7g
- kefir "Jana" B - 4,2g T - 1,5g W - 5,6g
- jogurt naturalny B - od 3,6g do 4,3g T - 1,5g W - 6,2g
- jogobella light B - 4,1g T - 1,1g W - 8,4g
- maślanka B - 3,4g T - 0,5g W - 4,7g
(w zależności jaka firma ilość białka śladowo moze się róznic)

11. Inne

- kostka sojowa B - 50g T - 2g W - 30g
- granulat sojowy B - 50g T 2g W 30g
- sezam B - 23,2g T - 59,9g W - 2,1g
- siemie lniane nieodtłuszczone B - 21,3g T - 35g
- koncentrat pomidorowy "Międzychód" B - 5,6g T - 1,5g W - 16,7g
- orzeszki ziemne B - 23,7 do 27g T - 46,1g W - 11,9g
- orzechy włoskie B - 16g T - 60,3g W - 11,5g
- migdały B - 20g T - 52g W - 7,6g
- orzechy laskowe B - 14,4g T - 63g W - 6g
- orzechy pistacjowe B - 20,5g T - 48,5g W - 18,9g
- krem nutella B - 6,5g T - 31g W - 57g
- majonez domowy B - 1,3g T - 79g W - 2,5g
- musztarda B - 5,7g T - 6,4g W - 20,3
- żelatyna B - 84,2g T - 0,1g W - 0g
- kakao, proszek B - 18,2g T - 21,7g W - 44,9g
- pestki słonecznika B - 24,4g T - 43,7g W - 18,6g
- kapusta kiszona: B - 1,1g T - 0,2g W - 3,4g

przegrywanie kaset vhs warszawa mapa fotowoltaiki Boende Madrid www.worldhotels-in.com Bergamo